De frivillige i Valby Kino har tænkt kreativt for at lokke flere ind i biografmørket. Foto: Valby Kino

Da Valby Kino gik konkurs i 2015, trådte en gruppe lokale borgere og tidligere frivillige til for at redde biografen, så den i dag ejes og drives af frivillige. Nu har Valby Kino nået en vigtig milepæl.

Det er aldrig nemt at drive sin egen biograf.

Det koster nemt tusindvis af kroner at vedligeholde bygninger og sale, samt købe film og fremviserudstyr.

Men i Valby er det lykkedes en gruppe hårdnakket lokale borgere at kæmpe for deres egen biograf, og efter lang tids kamp kan borgerne endelig glæde sig over, at Valby Kino for første gang laver et lille overskud.

– Uden de frivilliges store engagement  og passion for Valby Kino, samt kundernes kæmpe støtte og opbakning havde dette ikke været muligt.

– Overskuddet sikrer os et fundament i lavsæsonen – sommeren, hvor få går i biografen – samt dækning af uforudsete udgifter, og ikke mindst muligheden for at kunne udvikle vores biograf, med henblik på forbedring og nye tiltag, siger Annette Jensen, der er en af de frivillige, der er med til at drive biografen, til KBH.dk. 

Biografen gik konkurs i 2015 under de tidligere ejere, og derfor måtte der tænkes nyt for at redde den lokale biograf. Men de mange frivillige kræfter blev hurtigt enige om, at det var nye måder at gå i biografen på skulle være afgørende for at sikre Valby Kino.

– Det er ikke alle vores frivillige, der selv bor i Valby, men de lokale frivillige er her, fordi de gerne vil være med til at gøre en forskel i Valby og give Valbyborgerne samt opland muligheden for at have deres egen biograf. Dem, der ikke bor i Valby, er ofte filminteresseret eller er faldet for projektet Valby Kino.

– Fælles for dem begge er at de brænder for at kunne være med at drive Københavns hyggeligste biograf, understreger Annette Jensen til KBH.dk, og påpeger, at de frivillige selv har været med til at sikre biografens succes med nye, kreative påfund.

– Da Valby Kino er en selvejet non-profit biograf ejet af foreningen Valby Kino, er der frihed til, at der kan lave arrangementer, som interesserer de frivillige selv. Det er for eksempel på den måde vores ‘Strikkebio’, ’Dynebio’, ’Babybio’ ‘Seniorbio’ ‘Oscar Nat’ og ’80’er-Fredag’ er blevet til. Skabt af de frivillige og afholdt af de frivillige.

– Vi lytter til alle ideer og påfund, siger Annette Jensen til KBH.dk.

Ved at tænke nyt og appellere til andre biografgængere, har den lokale biograf haft succes med at omsætte de lokale borgeres nysgerrighed til faste besøgende i biografens i alt tre sale. 

Og de spøjse former for arrangementer tiltrækker åbenbart mange i biffen. Sidste år havde den lille biograf cirka 35.000 besøgende, og med lidt ekstra penge på kistebunden kan biografen fortsat sikre gode film og arrangementer for børn og voksne. 

– Vi har ikke været i tvivl om, at Valby og omegn ønskede en biograf i lokalområdet, så det gjaldt om at finde vejen frem. Men der er ingen tvivl om, at Valby Kino ikke havde været, hvor vi er i dag, hvis ikke det var for vores ukuelige frivillige, som dagligt udfører et enormt stykke arbejde, samt alle vores trofaste kunder og støtter fra Valby og omegn – uden dem, ingen Valby Kino, siger Annette Jensen til KBH.dk.

Mere god mad i Gothersgade: Boltens Gård forvandles til gastronomisk legeplads