Foto: Shutterstoc

Sådan lyder overskrifterne gang på gang, men er der hold i denne påstand?

Sponsoreret artikel

Ifølge en undersøgelse lavet af forbrugerrådet Tænk og Trygfonden, har hver fjerde unge mellem 18 og 29 år et forbrugslån. Men dykker man ned i statistikkerne, kommer det ofte frem, at det er afbetalingslån og som af mange ikke anses som kviklån, som de unge er især forfaldne til, inden for kategorien usikkert lån. 

Ifølge Tim Petersson, som arbejder med rådgivninger i forbindelse med lån udtaler: “Der er i dag en stigende tendens til at købe ting på afbetaling. Tag bare mobiltelefoner. Det er i sig selv et kviklån, og derfor kan jeg godt forstå statistikker siger der er mange unge med et kviklån.” I 2015 købte 5 procent af de unge på afbetaling og i 2017 var tallet steget til 8 procent. 

Hvad er et kviklån præcis?

Et kviklån er, som navnet indikerer, et lån med kort udløbstid. Ofte skal det tilbagebetales inden for 1-3 måneder. Ofte til høje renter og gebyr. Mange unge fanges i en spiral, hvor det bliver mere og mere svært at få afbetalt deres lån. 

Kviklån har et dårligt ry og pt. står kviklån til omkring 1 procent af de unges lån. Men da afbetaling statistisk ses som en form for kviklån, er det i sig selv en bekymrende udvikling. En af årsagerne skal ses i den øget nethandel.

Forskellen på kviklån og et forbrugslån

Begge typer af lån ligger inden under kategorien usikre lån, hvor udlåner ikke har sikkerhed i eksempelvis hus eller bil. Der er dog en vigtig forskel i mellem de 2 forskellige låne typer og den ligger i hvad det koster at låne.

 Renter og ÅOP er på kviklån meget højere end ved forbrugslån. Der er i Danmark ingen regler for, hvor høj en rente du må opkræve og en sammenligning af udbydere af kviklån viser, at ÅOP kan ende op i alt fra 700 til 2000 procent. Et typisk forbrugslån, der ikke er gratis, ligger typisk på 6-30 procent. 

Gældsspiralen gælder især sårbare

Ifølge undersøgelsen lavet af forbrugerrådet Tænk og Trygfonden, har 21 procent svært ved at få betalt deres lån tilbage. Dette gælder især unge uden arbejde eller med korte uddannelser. 

Boligsocialt ser mange kommuner og boligselskaber, at mange unge ender med, ikke at kunne betale deres husleje. Ikke fordi de ikke har en indtægt, der gør det svært at betale, men fordi de har en stor forbrugsgæld. De unge står i dag for en forholdsmæssig høj andel af fogedudsættelser end andre. En fogedudsættelse har store og langvarige sociale og økonomiske konsekvenser. Samtidig ses det at mange unge, end ikke har den mest basale privatøkonomiforståelse. 

Afbetaling er kviklån

Mange butikker har i dag afbetalingsordninger og ofte har den klassiske type afbetalingsordning høje kreditomkostninger, der rentemæssigt svarer til et kviklån, især de afbetalinger der løber over flere år. Ofte betaler du 50% mere end købsprisen ved at vælge denne form. Den bedste type af afbetalingslån er de rentefrie lån, hvor du kun betaler et fast engangsgebyr.