Foto: Shutterstoc

Tiden som studerende er det punkt i livet, hvor man har færrest penge til rådighed.

På trods af, at vi i Danmark er et af de eneste lande i verden som får økonomisk understøttelse (SU) og gratis uddannelse, er det stadig en udfordring for mange at få økonomien til at løbe rundt. Af den grund vælger mange en eller anden form for alternativ indtægtskilde og for de fleste vil dette være et lån, der på et tidspunkt skal betales tilbage. I denne artikel kan du læse om de overvejelser som du skal gøre dig som studerende, når du skal tage stilling til, hvilken alternativ indtægtskilde udover SU som du skal gøre brug af.

Find det billigste lån

Afhængig af hvordan man vil prioritere studierne i læseårene, er det forskelligt om man har overskud og timer nok i ugen til at have et studiejob. Dette overskud vil i høj grad også afhænge af ens faglige niveau, samt ens personlige indstilling til, hvor meget fritid der er behov for. Som udgangspunkt kan det altid anbefales af søge et studiejob på 10-15 timer om ugen, da dette kan sikre dig, at du kan færdiggøre studierne helt uden optagelse af lån.

Hvis du enten prioriterer fritid højt, har store faglige ambitioner, eller blot har brug for lidt ekstra tid for at følge fuldstændig med i studierne, er det for langt de fleste nødvendigt med en sekundær indtægtskilde udover SU. Nogle er så privilegerede at deres forældre kan stille penge til rådighed – enten i form af forældrekøb og som følge deraf lidt billigere husleje, eller blot et månedligt tilskud på 1.000-2.000 kr. Hvis du skal klarer dig selv og står i en situation, hvor du ikke er i stand til at have et job, er den bedste og billigste løsning altid at tage et SU-lån. Grænsen er 3.116 kr. per måned som du kan få udbetalt sammen med din SU. Med dette supplement bør enhver studerende kunne få økonomien til at hænge sammen. Der kan dog forekomme situationer, hvor man har brug for et ekstraordinært stort lån. Her bør man altid sammenligne de billigste privatlån online ved brug af ÅOP (årlige omkostninger i procent), der er den indikator som medtager både renter, stiftelsesomkostninger og diverse gebyrer.

Undgå lån hvis du kan

Husk! Selvom studielånet udbetales sammen med SU’en skal det betales tilbage igen efter færdiggørelsen af din uddannelse. Af den grund er det altid at foretrække, hvis man kan undgå studielån, da der i løbet af 3-5 år sagtens kan ophobe sig en gæld tæt på 100.000 kr. Det er virkelige ærgerligt at skulle starte sin professionelle karriere ved at bruge alle sine penge på afdrag, så husk at spare hvor det er muligt.