Foto: Shutterstoc

Den digitale revolution har transformeret banksektoren. Traditionelle banker er blevet tvunget til at genoverveje, hvordan de driver deres forretning for at konkurrere med online og mobilbanker.

Nu står de overfor endnu en udfordring med de mange fintech-virksomheder, der er skudt op. De innovative start-ups bruger ny teknologi og opererer i finansverdenen, deraf navnet fintech.

Forbrugernes adfærd og forventninger har ændret sig

Den teknologiske bølge vi stadig rider på, har fuldstændig omvæltet danskernes forbrugeradfærd. Vi er blevet fuldstændigt forbundet med i hinanden og 100% online. For blot et årti siden, gik mange stadig i banken for at overføre penge, optage lån og investere.

I dag kræver forbrugerne mere, og ser ingen grund til at spilde deres tid.

Ja, vores livsstil har ændret sig. Bølgen tager stadig fart. Vi er blevet vante til at have adgang til de fleste produkter og services med få klik på internettet. Banken er ingen undtagelse.

Online banker har transformeret banksektoren

I begyndelsen af 2000’erne begyndte bankerne at benytte sig af de nye teknologier. Netbank blev skabt. 

Samtidig begyndte 100% online banker at skyde op. De online banker kræver næsten ingen omkostninger, og det er dem, der har transformeret banksektoren.

Uden at tænke over det, sparede vi danskere tid i vores mere og mere ubesværede liv. De fleste store banker i Danmark har åbent for både chat og telefon 24 timer i døgnet. Så selv de mest travle af os kan få den service, vi har brug for efter en lang dag på arbejdet.

Online-bankerne har også udfordret de traditionelle bankers prismodel. 

Eftersom de ikke har nogen fysiske filialer, har de et meget lavere udgangspunkt, når det kommer til omkostninger. Det gør det muligt at tilbyde kunderne billige løsninger.

Det har hidtil været gratis at benytte sig af netbank hos traditionelle banker, men nogle banker er begyndt at tage gebyrer. Det er ikke et godt træk.

Bankerne mister markedsandel til fintech-virksomhederne, fordi kundernes bankforretning simpelthen kan klares billigere og mere enkelt.

Mobilbanker og bank-apps

Med smartphonens succes, er det ingen overraskelse, at app-baserede banker og fintech-virksomheder er skudt op.

I Danmark kender vi Lunar Way som et billigere alternativ til banken. Hvad mange ikke ved er, at denne type app-løsning var allerede kendt i udlandet, f.eks. under det tyske start-up N26.

Denne sommer kommer selv Apple med på moden, når de lancerer deres Apple Card. Mon også de går helt ind i bankverdenen med løn- og opsparingskonto?

Disse ”nybanker” har rystet banksektoren og har allerede forført mange danskere. De gør det muligt for deres kunder at overføre penge, modtage notifikationerne og fryse deres kort med få klik med tommelfingeren.

Disse app-løsninger er ekstremt attraktive for forbrugere, eftersom mange af deres tjenester er gratis.

Fintech revolutionerer traditionelle banktjenester

Termet ”FinTech” blev populariseret af medierne og kommer af termener ”finance” og ”technology”. Det beskriver innovative start-ups, der anvender ny information, samt digital- og kunstig intelligens til at gentænke og transformere dagligdagens banktjenester.

Væksten er skudt i vejret i de seneste år, og millioner af kroner investeres regelmæssigt i disse start-ups.

Til sidst, må vi også nævne eksplosionen af kryptovalutaer og blockchain, som potentielt fuldstændig kan ændre måden vi tænker penge på.

De traditionelle banker er nødt til at tilpasse sig så hurtigt som muligt, så de ikke bliver forældede.