Ny træningsform gør op med tunge håndvægte og klodsede maskiner

Calisthenics er navnet på en træningsform, der er ved at gøre sit indtog i det danske rige. Træningsformen kendetegnes ved, at den hverken kræver håndvægte eller store maskiner. Lær endnu mere om træningsformen i denne artikel.

En ny træningsform er ved at gøre sit indtog i det danske land. En træningsform, der tager afstand til det traditionelle billede af styrketræning, hvor tunge håndvægte, store vægtskiver og klodsede maskiner fylder en hel masse. Med den nye træningsform er flere og flere gået “back to basic”, hvor det i højere grad handler om at bruge sin kropsvægt og omgivelser som middel til styrketræning.

Ordet calisthenics siger formentlig ikke de fleste danskere noget på nuværende tidspunkt. Ikke desto mindre er træningsformen af samme navn blevet mere og mere udbredt i løbet af det seneste år, hvorfor det sikkert er et spørgsmål om tid, før det er et ord, som langt de fleste danskere kender.

Selvom der ikke findes nogle officielle tal på, hvor mange der benytter sig af træningsformen, ser man det blandt andet i de kendtes kredse.

For eksempel har skuespilleren Lars Ranthe benyttet sig af træningsformen i forbindelse med hans optræning til rollen som rockerboss i serien “Kriger”. Han har tidligere udtalt til BT, at han primært har trænet derhjemme med sin egen kropsvægt og løbet en masse ture.

En af de ting, der gør calisthenics og lignende træningsformer så populær, er det bekvemme og praktiske element. I en presset hverdag oplever mange, at det kan være svært at få hverdagen og ture til et fitnesscenter til at passe sammen.

Den nye træningstrend gør det muligt at træne næsten, hvor end man er og med begrænset tid til rådighed. Dette viser sig især at være attraktivt for travle børnefamilier, hvor stuen eller omkringliggende stier er tilstrækkeligt til at klare en træning.

Webshop bakker op om tendensen

Hos webshoppen Billig-Fitness.dk har de ligeledes kunnet mærke, at flere og flere forsøger at flytte træningen ud af fitnesscenteret og ind i hjemmet. Christian Møller, direktør for Billig-Fitness, udtaler følgende:

“Vi kan tydeligt mærke, at der er begyndt at ske en udvikling i måden, folk anskuer træning på. Det virker til at gå op for flere og flere, at et fitness-medlemskab ikke er det rette for alle. Dette kan vi blandt andet se på salget af udstyr, der i høj grad kan bruges som træningsudstyr i hjemmet, altså ting som sjippetove, pull-up bars, yogamåtter, balancebræt og lignende er blevet mere og populært de seneste år,” udtaler Christian Møller.

Ikke en træningsform for alle

Selvom calisthenics umiddelbart lyder som en nem og praktisk måde at træne på, har træningsformen også sine ulemper. Det kræver nemlig relativt stor viden og kreativitet at opnå store resultater via denne træningsform

Dette skyldes, at man, ikke i samme omfang som i et fitnesscenter, kan øge belastningen på sine træningsøvelser.

Dog kan dette heldigvis løses med lidt informationssøgning. Der findes utallige guides og bloggere, der tilbyder masser af inspiration, og som glædeligt deler ud af deres viden og erfaringer.

Oplevelser i København