Foto: Shutterstoc

Årets fodbold EM bliver unikt. For første gang nogensinde skal EM nemlig afvikles fordelt i flere lande. I hele tolv nationer skal der spilles kampe ved sommerens fodbold-EM heriblandt Danmark.

Sponsoreret indhold

Europæisk folkefest

Planen med kampprogram EM i 2020 var en folkefest over hele Europa blandt andet for at markere, at det var 60 år siden den første EM-slutrunde blev afviklet. Det første europamesterskab i fodbold blev spillet i Frankrig i 1960. Det daværende Sovjetunionen vandt foran det daværende Jugoslavien. Europa har forandre sig, men siden har der været afviklet EM slutrunder hvert fjerde år indtil 2020, hvor coronapandemien tvang det europæiske fodboldforbund til at udskyde slutrunden til 2021. Pandemien er stadig aktiv i 2021 og derfor bliver EM ikke den folkefest, der var meningen. Men trods alt bliver slutrunden spillet og forhåbentligt venter flot fodbold.

Historien om EM

Indtil 1976 deltog blot fire hold ved EM slutrunden. Fra 1980 var otte hold med, fra 1996 16 hold. I 2016 blev der udvidet til 24 hold.
19 nationer har vundet medaljer ved mesterskaberne. Tyskland og Spanien har hver vundet tre gange. Tyskland har desuden tre sølvmedaljer og to bronzemedaljer. Spanien er eneste nation, der har vundet EM to gange i træk, nemlig i 2008 og 2012.

Danmark vandt som bekendt af de fleste i 1992 og blev i øvrigt nr. fire i 1964 og nåede også semifinalen i 1984.

I tolv nationer

Det er i hele tolv forskellige nationer, at der skal spilles EM-kampe i 2021. Der indledes den 11. juni med en kamp mellem Tyrkiet og Italien i Rom. Første ottendedelsfinalen er den 26. juni, kvartfinalerne spilles fra den 2. juli og semifinalerne i London den 6. og 7. juli. Finalen skal spilles, også i London, den 11. juli. 

Kampe i København end del af EM-programmet

Parken i København er blandt de udvalgt steder, der omfatter kampprogram EM til sommer. Danmark skal spille mod henholdsvis Finland, den 12. juni Belgien den 17. juni og Rusland den 21. juni i slutrundens gruppe B. Desuden skal der den 28. juni spilles en ottendedelsfinale i Parken. Denne kan dog ikke blive med Danmark som den ene part.
Parken er i øvrigt det mindste stadion, der benyttes ved EM-slutrunden, da der kun er plads til 38.000 tilskuere i Parken. Så mange må der dog ikke komme grundet coronapandemien. Det største EM-stadion er Wembley i London, hvor der kan være 90.000 tilskuere. Desuden skal der spilles i Glasgow i Skotland, Dublin i Irland, Bilbao i Spanien, Amsterdam i Holland, München i Tyskland, Rom i Italien, Budapest i Ungarn, Bukarest i Rumænien, Skt. Petersborg i Rusland og Baku i Aserbajdsjan. 

De seks grupper

De 24 deltagende nationer ved EM 2021 er inddelt i seks grupper af hver fire lande. Nr. et og to i hver pulje går videre til ottendedelsfinalerne. Desuden går de fire bedste af 3’erne i puljerne også videre. Efter ottendedelsfinalerne spilles kvartfinaler, semifinaler og finale.

Favoritterne

Blandt de største favoritter til at vinde sommerens EM kan fremhæves Belgien, der har en gylden generation af fodboldspillere, og de seneste år har leveret en række imponerende resultater. Frankrig er regerende verdensmestre og naturligvis blandt de helt store favoritter også til EM. Men også de regerende europamestre fra Portugal samt lande med stor fodboldtradition som England og Italien, skal der holdes øje med. En overraskelse kan komme fra Polen, der har stjernen Robert Lewandowski som profil.