De mest fremtrædende film er optaget i Californien.

Skuespillere, manuskriptforfattere, instruktører - det kræver en hel Hollywood-landsby at løfte en film til filmiske højder. Og som enhver filmlokalitetsspejder kan fortælle dig, skal landsbyen selv nogle gange være et andet sted.

Når alt kommer til alt, kan man næppe fremkalde sydlige landskaber, fremmedartet terræn og Romerriget på samme sted.

Men det viser sig, at det kan man nogle gange godt.

Californien er ikke kun kendt for sine berømte turistattraktioner som Golden Gate Bridge eller Lake Tahoe og sin fremragende underholdning som Disneyland, sine sportsbegivenheder som pokerturneringer m.m. Mens nogle californiske steder kun har haft en enkelt optræden på det store lærred, har andre dannet baggrund for utallige film. Alabama Hills of Lone Pine, der ligger øst for Sequoia National Park, har f.eks. dannet rammen om så dramatisk forskellige projekter som "Django Unchained" (2012), "Man of Steel" (2013), "Gladiator" (2000) og tv-science fiction-serien "Firefly" (2002-2003). Jamestown - og især Railtown 1897 State Historic Park - har specialiseret sig i Wild West-kulisser. Blandt dens filmkreditter: "Unforgiven" (1992), "Tilbage til fremtiden III" (1990) og hele sæsoner af "The Lone Ranger", "Bonanza" og "Petticoat Junction".

Her er 10 af Californiens mest berømte optagelsessteder:

1 "Some Like It Hot", Hotel del Coronado, Coronado

Dette historiske hotel ligger på sandstranden ved Coronado nær San Diego og ser ud som dengang, da Marilyn Monroe, Jack Lemmon og Tony Curtis ankom med deres pigeband i 1959.

2 "La La Land", Angels Flight, Los Angeles

Den smalsporede kabelbane, der kører op ad Bunker Hill i Los Angeles, havde en cameo-rolle i Emma Stone og Ryan Goslings film "La La Land" fra 2016. Angels Flight har været lukket siden en afsporing i 2013 og genåbnede i august, men reparationer er i gang.

3 "Mrs. Doubtfire", 2640 Steiner St., San Francisco

Denne maleriske victorianske bygning var Doubtfire-familiens hjem i denne film fra 1993 med Robin Williams og Sally Field i hovedrollerne. Da Williams døde i 2014, efterlod mange fans buketter og sedler her på stedet for en af hans mest elskede film.

4 "San Andreas", Golden Gate Bridge, San Francisco

San Francisco fik en ordentlig røvfuld i denne blockbuster fra 2015 med Dwayne Johnson, Carla Gugino og Alexandra Daddario i hovedrollerne. Men det var den gigantiske tsunami, der ødelagde Golden Gate Bridge.

5 "The Birds", Potter Schoolhouse, Bodega

Alfred Hitchcocks ikoniske film fra 1963 med Tippi Hedrin, Rod Taylor og tusindvis af morderiske fugle i hovedrollerne blev optaget i Bodega og Bodega Bay, to kystbyer, der er syet sammen til én. Den berømte Potter School ligger i Bodega - og skolen blev faktisk reddet af filmen. (Læs mere om denne og andre "Birds"-lokationer her.)

6 "Vertigo", Fort Point, San Francisco

Hitchcock havde et blødt punkt for Bay Area-filmsteder - og det var der en grund til. Jimmy Stewart-Kim Novak-thrilleren "Vertigo" fra 1958 brugte Fort Point til en af sine mest berømte (og vådeste) scener.

7 "Unforgiven", Railtown 1897, Jamestown

Jamestowns jernbane fra det 19. århundrede blev brugt som optagelsessted for revolvermandens film fra 1992 med Clint Eastwood, Morgan Freeman og Gene Hackman i hovedrollerne. Filmen vandt fire Oscars, bl.a. for bedste film og bedste instruktør til Eastwood.

8 "Blade Runner", Bradbury Building, Los Angeles

Den originale "Blade Runner" fra 1982 med Harrison Ford og Sean Young indeholdt scener, der blev optaget i dette arkitektoniske vartegn, der er kendt for sit enorme atrium og udsmykkede jernværk.

9 "Die Hard", Fox Plaza, Los Angeles

Nakatomi Plaza i denne thriller fra 1988 med Bruce Willis, Bonnie Bedelia og en Alan Rickman fra før Snape er i virkeligheden Twentieth Century Fox' hovedkvarter.

10 "Gladiator", Alabama Hills, Lone Pine

Denne destination i Sierra er en favorit blandt Hollywood-instruktører, som har optaget alt fra "Hopalong Cassidy" til dele af "Iron Man" her. Da Russell Crowes karakter vender tilbage til Spanien, er Alabama Hills den karakteristiske baggrund for hans ridetur til hest.

Nu er det tid til at sætte sig foran fjernsynet og nyde en historie, der foregår i byen Californien.

Oplevelser i København