Foto: Google

Den unavngivne plads foran Svanemøllen Station på Østerbrogade har fået et navn, efter at en borger har henvendt sig med et forslag. Indvielsen fandt sted torsdag.

Det nye navn på pladsen foran Svanemøllen Station er Jens Nielsens Plads.

Det er Vejnavnenævnet, der har bedt Teknik- og Miljøudvalget godkende navnet, efter at en borger har henvendt sig med forslaget. Ifølge Vejnavnenævnet passer navnet Jens Nielsens Plads godt til pladsens beliggenhed foran Svanemøllen Station.

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt navnet, og den officielle indvielse skete torsdag eftermiddag, hvor teknik- og miljøborgmester Morten Kabell holdt tale.

– At få opkaldt en vej eller en plads efter sig er en ære. Det er en ære, der bør forbeholdes folk, der har haft en indflydelse. Og her kan vi vist roligt sige, at Jens Nielsen har haft en indflydelse – på hele Danmark, men bestemt også på hele København, sagde han.

Og hvem er så denne Jens Nielsen, tænker du nok. Det kommer nu.

Jens Freddy Nielsen (1937-1992) var dansk arkitekt og designer med speciale i industriel design. Fra 1971 til 1992 var Jens Nielsen designchef ved DSB, hvor hans totale designkoncept vakte stor opmærksomhed, også internationalt.

Han deltog i formgivningen af næsten alt fra typografi og skilte og tog og stationsbygninger. Han modtog desuden en række danske og udenlandske udmærkelser og var blandt andet medstifter af Dansk Designråd.

Svanemøllen Station i 1934.

– Navnet Jens Nielsen er jo ikke det mest ualmindelige i Danmark, men det er faktisk et navn, der har sat et ret markant præg på København gennem tiderne. For mange er byens stationer indgangen til byen, og mon ikke de fleste kan lukke øjnene og huske fonten, farverne og uniformerne på hovedbanegården?

– Mon ikke alle københavnere ville undre sig, hvis S- togsskiltene pludselig var sorte eller blå? Mon ikke de fleste kan huske den karakteristiske klirren på jernbanefærgerne og lyden af flapskiltene på stationerne? Det billede, der toner frem for ens blik, når man hører de lyde, er Jens Nielsens vision, lød det fra Morten Kabell under indvielsen.

Jens Nilsen havde tilknytning til Svanemøllen Station. Foran stationsbygningen står et træ, der blev plantet i 1992 til minde om ham, og Jens Nielsen var desuden bosat i nærheden af stationen.

Jens Nilsens familie bakker op om navngivningen af pladsen, og hans enke og familie var til stede ved indvielsen.

– Jeg er personligt glad for, at Jens Nielsens enke og familie er her i dag. Østerbro har betydet meget for jer og især området her. Det betyder meget for mig og for vores by, at københavnerne føler, at de hører hjemme. At byen ikke bare er et sted, hvor man opbevarer sig, men hvor man bliver en del af en større historie.

– At man ikke kun er københavner, men også østerbroer, nørrebroer eller amagerkaner. Det er en passende gestus, at vi kan navngive pladsen i dag efter en mand, der hørte hjemme her. Og lige så passende betyder det, at det træ, der her står til minde om ham, fremover vil have adressen Jens Nielsens Plads 2, lød talen fra teknik- og miljøborgmesteren.

Navngivningen betyder, at pladsen skifter adresse fra Østerbrogade 246 til Jens Nilsens Plads 2.

De to historiske værtshuse Hviids Vinstue og Skindbuksen i Indre By bliver reddet