Der skal sandsynligvis bygges 100 almene boliger på hjørnet af Lundtoftegade. Foto: UrbaniaCPH

Der skal opføres 100 almene boliger på hjørnet af Lundtoftegade mod Borups Allé på Nørrebro. Målet er at skabe et kæmpe kollektiv, hvor samarbejde og fællesskab er i højsædet.

Vi bor side om side i København, og indbyggertallet stiger måned for måned. Alligevel bor mange alene, og ensomhed er et gængst problem. 

Det vil den frivillige interesseorganisation UrbaniaCPH gøre op med ved at bygge almene boliger til 300 personer på Nørrebro i samarbejde med det kendte boligselskab KAB. 

Til forskel fra andre lejeboliger i byen bliver de 100 nye lejligheder i Lundtoftegade grundlagt ud fra en række sociale principper om fællesskab, grønne værdier og delekultur. 

Det fortæller Anders Olesen, der er formand i UrbaniaCPH.

– Vi har arbejdet på det her projekt i otte år, og tanken er at skabe noget unikt, hvor man skærer lidt i alt det private. Både de private kvadratmeter og det private forbrug. I stedet vil vi forsøge at skabe et stort bofællesskab, hvor man er sammen om en masse muligheder, siger han til KBH.dk.

De nye kollektive lejelejligheder på hjørnet af Lundtoftegade vil være individuelle boliger, men UrbaniaCPH har med arkitekturen af bygningen skabt en række løsninger, som vil gøre, at beboerne skal være sammen om mange ting. 

– Man får sin egen lejlighed, men værksteder, køkkener, vaskeri og udendørsarealer bliver til fælles brug. Der vil være delebiler og delecykler, hvilket både vil bringe nogle ressourcemæssige og personlige fordele med sig, fortæller Anders Olesen om projektet. 

Det kollektive almene boligbyggeri skal opføres her ved Borups Allé på Nørrebro.

– Det er udforderende og spændende projekt, som er for alle, der ønsker det her fælles værdigrundlag. Betingelsen for at blive optaget er, at man kan tilslutte sig værdierne. Boligerne henvender sig til alle fra de unge studerende og børnefamilier til ældre enlige, tilføjer han. 

De almene boliger lægger op til, at folk, som bor side om side, er mere sammen om mange ting i hverdagen:

– Der bliver ikke meget ensomhed der. Man kan vælge at være for sig selv, men der lægges op til, at beboerne er fælles om meget. Vi mener, at folk skal spise sammen, dele værktøj, dele biler og være mere grønne i deres forbrug, og det er grundtanken med byggeriet, siger Anders Olesen til KBH.dk.

En bolig på 100 kvadratmeter forventes at komme til at koste 9.300 i månedlig leje, og byggeriet vil efter planen stå færdigt i 2021.

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt en såkaldt startredegørelse, hvilket betyder, at arbejdet med lokalplanen kan gå i gang. Derefter skal den nye lokalplan godkendes, hvilket ventes at ske i oktober 2018, inden byggeriet kan gå i gang.

Erik filmede sin køretur i Sydhavnen for at vise, hvor galt det står til: ‘Det er dybt uprofessionelt’