Foto: Shutterstock

Frederiksberg skal fremover summe af liv, da et nyt forslag skal gøre den grønne kommune bivenlig.

Der er ikke særligt mange af dem tilbage.

De vilde bier, der i naturen bestøver blomsterne i by og land.

Men det kan ikke være rigtigt, at der ikke også er plads til de summende gæster i bylivet, og derfor skal Frederiksberg Kommune gå foran og gøre kommunen bivenlig.

Det mener Balder Mørk Andersen, der er rådmand i Frederiksberg Byråd og med et nyt forslag vil gøre kommunen mere indbydende for de summende vilde bier.  

– Det handler primært om, at blomsterbier og vilde bier har været på retur de seneste år. Men bierne er utrolig vigtige i forhold til bestøvningen af blomster. Derfor er der specifikt brug for en indsats vedrørende de vilde bier, og derfor skal Frederiksberg Kommune gå foran, siger Balder Mørk Andersen til KBH.dk.

Frederiksberg skal plante i alt én hektar bivenlige planter for at blive godkendt som bivenlig kommune. Foto: Shutterstock

Frederiksberg Kommune er dog en anelse udfordret, når det kommer til at være bi-venlig. For at blive godkendt som en officiel bivenlig kommune, skal man kunne etablere én hektar bivenlige planter, og det råder kommunen ikke over.

Dermed skal der samtidig være mere vild natur i den grønne hovedstadskommune. Foto: Shutterstock

En stor del af kommunens grønne områder er nemlig statslige, hvor både Søndermarken og Frederiksberg Have drives ejes og drives af staten. Men forslaget går ud på, at man med staten samarbejder om at plante nye bivenlige planter og etablere insekthoteller, hvor bierne kan søge ly og læ, samt at opfordrer private borgere på Frederiksberg til at gøre deres have mere bivenlige.

– Endeligt så kunne vi jo som kommune også kigge på, om vi måske er lidt for gode til at slå græsset helt ned til golfplæne-niveau og plante pyntegrønt i stedet for at lade naturen vokse lidt. Den besparelse man finder i budgettet til nye planter og arbejdstimer kan i så fald dække for udgiften de initiativer, siger Balder Mørk Andersen til KBH.dk.

Planen om at gøre kommunen bivenlig er blevet fremlagt i starten af februar, og i kommunen er der opbakning til forslaget: 

– Der er helt klart politisk velvilje om det her forslag, så det handler om at få gennembehandlet sagen ordenligt, og afklaret spørgsmålene endeligt. Der er nogle elementer, der skal falde på plads, men den endeloge godkendelse af forslaget skulle gerne falde på plads den 19. Marts, siger Balder Mørk Andersen til KBH.dk.

Det er i sidste ende Dansk Biavlerforening, der certificerer kommunerne som bivenlige, hvor blandt andet Gribskov Kommune i Nordsjælland har fået den naturvenlige betegnelse. 

Smukke kirsebærtræer og delikate specialiteter: Japansk festival indtager Langelinje Park i april